Gyógypedagógia

Aranyhíd Nevelési-Oktatási Integrációs Központ Egységes Gyógypedagógiai, Konduktív Pedagógiai Módszertani Intézmény Óvoda, Általános Iskola és Szakiskola

Intézményünk feladata a Szombathelyen, és vonzáskörzetében élő fogyatékos gyermekek szakszerű, egyéni szükségletekhez igazodó ellátása.

Intézményünkben tanulásban akadályozott, értelmileg akadályozott, autista, mozgássérült, halmozottan sérült, ill. társuló fogyatékosságként hallássérült, ill. látássérült gyermekek  nevelése - oktatása folyik. A fogyatékkal élő gyermeket nevelő családok számára az elfogadó környezet, a magasan képzett szakembergárda nyújt megnyugtató lehetőséget, és megoldást gyermekük 3 éves korától akár 23 éves koráig történő fejlesztésére.

Intézményünk 68 gyógypedagógusa/ pedagógusa, konduktora, 21 gyógypedagógiai asszisztense gondoskodik arról, hogy a hozzánk kerülő gyermekek képességei a lehetőségeikhez mérten a maximális szintre fejlődjenek.

Négy csoportos óvodánk jól felszerelt, családias hangulatú. A Bagoly csoportban konduktív terápiát alkalmazva, mozgássérült gyerekeket, a Tigris csoportban autista gyerekeket, a Malacka és a Zsebibaba csoportban értelmileg akadályozott és halmozottan sérült gyermekeket látnak el konduktorok, gyógypedagógusok. Munkájukat gyógypedagógiai asszisztensek, dajkák segítik.

Az iskolai tagozaton a sajátos nevelési igényű tanköteles korú tanulók nappali rendszerű, általános műveltséget megalapozó iskolai oktatása folyik.

A tanulásban akadályozott gyermekek számára 1-8. évfolyamon folyó általános iskolai oktatás után lehetőség van a szakiskolai képzésre. A tanulók érdeklődésük, és tanulmányi eredményeik alapján 9-12. évfolyamon folytathatják tanulmányaikat.

Évről évre nő azoknak a száma, akik sütőipari és gyorspékségi munkásként, dísznövénykertészként, virágkötőként vagy családellátóként sikeres OKJ-s vizsgát tesznek. A szakmai képzést a Herman Ottó Szakképző Iskolával és az Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző Iskolával együtt végezzük.

Nem egy tanulónk van, aki több szakmát is elsajátított, növelve ezzel a nyílt munkaerőpiacon történő elhelyezkedésének esélyét.

Értelmileg akadályozott tanulók számára négy fejlesztő csoportban történik a nevelés-oktatás. Számukra a készségfejlesztő szakiskola keretein belül udvaros, ill. szövött tárgy-készítő ismeretek elsajátítására van lehetőség.

A középfokú képzésekbe egyéni adottságaiknak megfelelően bekapcsolódhatnak az autista csoportból kikerülő tanulók is.

Iskolánk szakemberei végzik a súlyosan-halmozottan sérültek fejlesztő nevelését - oktatását. Akinél ez megoldható, az iskolában, akinél nem, az otthonában kapja meg a számára szükséges fejlesztést.

Délutánonként az általános iskolások tanítási időn kívüli ellátása, felügyelete, szervezett foglalkoztatása, korrepetálása, az iskolai munkára való szakszerű felkészítése 5 csoportban történik. A csoportokban a kulturális és szabadidős foglalkoztatások is biztosítottak.

Az ide járó gyermekek, tanulók oktatás-nevelésének szervezése minden esetben alkalmazkodik a tanuló egyéni szükségleteihez. A tanórákon differenciált oktatás folyik, a rehabilitációs órákon pedig lehetőség van minden gyermek egyéni, ill. kiscsoportos foglalkoztatására.

A hiányzó és nem megfelelően működő képességek sérülésspecifikus fejlesztését egyéni fejlesztési tervek alapján végzik a szakemberek.

A mozgássérült gyerekeket szomatopedagógusok, konduktorok segítik. Ehhez az óvodában  jól felszerelt tornaszoba, saját gyógyúszó medence, az iskolában Ayres-terem, bázis-terápiás,- fizioterápiás szoba áll rendelkezésre.

A tiflopedagógusok a látássérült, a szurdopedagógusok a hallássérült gyerekek egyéni fejlesztését, logopédusaink beszédindítás és a tiszta, érthető beszéd kialakítását végzik.

Fejlesztő tevékenységünkben az alapeljárásokon túl törekszünk széleskörű terápiás módszerek alkalmazására is: pl.: Ayres, Frostig, Delacato, BLISS, DSGM, HRG, Tunyogi féle gyógyító játszóház, gyógylovaglás, kutyás terápia, tibeti hangmasszázs, AAK kommunikáció stb.

Elsősorban a mozgássérült, és a halmozottan sérült gyerekek óvodába illetve iskolába szállítását a Napház és a Zonta Alapítvány két kisbuszával végezzük, nagyban csökkentve a fogyatékos gyermeket nevelő szülők terheit.

Az utazó gyógypedagógiai hálózat keretein belül az intézmény gyógypedagógusai végzik a tankerület általános és középiskoláiba járó sajátos nevelési igényű egyéni megsegítését is.

Nagy hangsúlyt fektetünk a családokkal történő gyakori kölcsönös kommunikációra. A hátrányos helyzetű családokból érkező gyerekek problémáinak megoldását szociális munkás végzettségű pedagógiai asszisztens segíti.

Rendezvényeinkkel arra törekszünk, hogy gyermekeink ugyanolyan gazdag közösségi életet élhessenek, mint a többségi iskolába járó társaik. Többek között kirándulásokat, diáknapot, Zoo-napot, nyári tábort, a végzősök számára szalagavatót, ballagást szervezünk.

Munkavállalási ismeretek osztályfőnöki és egyéb órák keretében történő oktatásával, egyéni kapcsolataink segítségével próbáljuk segíteni a végzős tanulóink munkában történő elhelyezkedését, ami lehetővé teszi számukra a társadalomba való beilleszkedést, a családalapítást. Lehetőség szerint az iskolánkból kikerülő fiatalok nyomonkövetését is végezzük.


Megnevezés: Aranyhíd Nevelési-Oktatási Integrációs Központ Egységes Gyógypedagógiai, Konduktív Pedagógiai Módszertani Intézmény Óvoda, Általános Iskola és Szakiskola
Cím: 9700 Szombathely Dózsa Gy. u. 6
Telefon: +36 (94) 327-955
Vezető: Tóthné Sipos Judit - igazgató
E-mail: sipos.judit@aranyhid.szombathely.hu, aranyhid@aranyhid-szhely.sulinet.hu
Honlap: http://www.aranyhid-szhely.sulinet.hu
GPS koordináta (szélesség): 47.230685
GPS koordináta (magasság): 16.621844


Galéria (8 db)

Programok

Sport: Focenza Fit For Life

Helyszín: Brenner János Nevelési Központ, Szombathely, Táncsics M. u. 48.
Időpont: 2017 Szeptember 30. (Szombat) 09:00

Állásbörze (Tanfolyam, képzés)

Sugár úti Sportcentrum Arena Savaria, Szombathely, Sugár út 18.
2017 Szeptember 27. (Szerda) 08:30

Még több Tanfolyam, képzés ...
Szép Ernő: Vőlegény (Színház/Tánc)

Weöres Sándor Színház - Nagyszínpad, Szombathely, Akacs M. u. 7.
2017 Szeptember 29. (Péntek) 18:00

Még több Színház/Tánc ...
A zene világnapja (Zene/Koncert)

Bartók Terem (Savaria Szimfonikus Zenekar koncerthelyszíne), Szombathely, Rákóczi F. u. 3.
2017 Szeptember 29. (Péntek) 19:00

Még több Zene/Koncert ...
Rapülők Koncert Szombathely (Zene/Koncert)

Sugár úti Sportcentrum Arena Savaria, Szombathely, Sugár út 18.
2017 Október 22. (Vasárnap) 19:00

Még több Zene/Koncert ...

További programajánlatokért látogasson el a szombathelypont.hu weboldalra, vagy töltse le mobil alkalmazásunkat!

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések
Adatok betöltése, kérem várjon...