Általános iskolák

Szombathelyi Bartók Béla Zenei Alapfokú Művészeti Iskola

A Szombathelyi Bartók Béla Zenei Alapfokú Művészeti Iskola (rövid neve: Bartók Béla Zeneiskola) egyike Magyarország legrégibb és legnagyobb zenepedagógiai tradíciókkal rendelkező alapfokú művészetoktatási intézményeinek, amely napjainkban is a világszínvonalú magyar zeneoktatás jelentős regionális bázisa. Ezt igazolja a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége és a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete által alapított kitüntetés, a " Magyar Művészetoktatásért" plakett intézményi díj elnyerése is.

Legfőbb célkitűzésünk, az értékek megőrzése, valamint a zenei oktató-nevelő munka színvonalának fenntartása és fejlesztése.
Fő feladatunk, a zenei értékek közvetítése a zenetanítás folyamatára és tartalmára vonatkoztatva egyaránt.
Fontosnak tartjuk, a lehető legsokoldalúbb zenei felkészítést: az egyéni hangszeres képzés mellett a különböző együttesekben való együttmuzsikálás, a zenei együttműködés képességének kialakítását is.
Arra törekszünk, hogy növendékeinkkel megszerettessük a zenét, fejlesszük személyiségüket, szép iránti érzékenységüket úgy, hogy zenei élményeken keresztül szerezzenek nálunk zenei ismereteket és készségeket, általánosságban fogalmazva zenei tudást és műveltséget.
Pedagógiai munkánk középpontjában a személyre szóló fejlesztés törekvése áll. Minden tanulónak biztosítjuk az egyéni adottságai, képessége és tehetsége szerinti önmegvalósítás lehetőségét. Arra törekszünk, hogy növendékeinkben kialakuljon a reális önértékelés képessége és az egészséges önbizalom. Ezt segíti az alkotó pedagógiai légkör, melynek jellemzői egyfelől az igényesség, másrészt a növendékek jogainak, emberi méltóságának tiszteletben tartása, a velük szemben megnyilvánuló pedagógiai tapintat, bizalom, megértés, türelem, igazságosság.

Tantestületünk egységes törekvése a kiemelkedő zenei tehetségek felkutatása, gondozása és felkészítése a zenei pályára.
6 éves kortól 22 éves korig várjuk a zenével megismerkedni kívánó növendékeket!

Tanított hangszerek, gyakorlati és elméleti tárgyak: hegedű, brácsa, gordonka, nagybőgő, gitár, furulya, fuvola, oboa, klarinét, szaxofon, fagott, trombita, kürt, harsona, tenorkürt, baritonkürt, tuba, ütőhangszer, magánének, zongora, szolfézs, zeneelmélet, zeneirodalom, népzene, kórus, kamarazene.
A képzés formája, egyéni foglalkozás illetve csoportos oktatás.

A képzési idő a hangszer sajátosságainak és a gyermek fejlettségének megfelelően változó: 10 és 12 év közötti. Ezen belül a képzési idő három szakaszra tagolódik:
előképző 1-2 év (a növendéknek nem kötelező elvégeznie.)
alapfok 4-6 év
továbbképző 4 év.
A kiemelkedő képességű és szorgalmú tanulók számára lehetőség a "B" tagozatos képzés, amely heti 30 perccel hosszabb főtárgyi órával és "B" tagozatos szolfézs tananyaggal biztosítja a növendék magasabb szintre való felkészítését.
A tanulók személyiségének a zene által való gazdagítása mellett zeneiskolánkban kiemelt figyelmet fordítunk a közösségi műfajok, a társas zenei formák művelésére. Ennek adottak a személyi feltételei: kiváló szakmai felkészültségű tanáraink vannak, akik közösséget is tudnak formálni a vezetésükre bízott zenei csoportokból. Arra törekszünk, hogy növendékeink minél nagyobb számban vegyenek részt a különböző együttesek munkájában a közös zenélés, éneklés páratlan élményéhez jutva.

A Szombathelyi Ifjúsági Fúvószenekar iskolánk reprezentatív zenei együttese, amely számos sikert ért el hazai és külföldi versenyeken és fesztiválokon. A fúvószenekar évi 10-12 szereplése mellett minden évben, közvetlenül a tanév befejezése után egyhetes zenekari tábort szervezünk.
Vonószenekarunk összefogja a tehetséges hegedűs és csellista növendékeinket. 2004-ben I. helyezést ért el a Zeneiskolai Zenekarok Országos Versenyén.
Iskolánk életének egyik legfontosabb eseménye a három évenként megrendezésre kerülő Országos Koncz János Hegedűverseny szervezése és rendezése.
A Sistrum Regionális Zenei Versenyek elnevezés a művészeti iskolák tanulói részére meghirdetett tanulmányi versenyek összefoglaló neve, melyet a Szombathelyi Bartók Béla Zenei Alapfokú Művészeti Iskola rendez a zeneiskolákban oktatott tanszakok tanulói részére.

A verseny célja: az élményszerű muzsikálás lehetőségének megteremtésén túl módot adni
a régióban folyó zeneoktatás színvonalának folyamatos emelésére, szorgalmas és jó képességű növendékek megmérettetésére, a tehetségek felkutatására és fejlődésüknek figyelemmel kísérésére, szereplési, versenyzési rutin megszerzésére, a felkészítő tanárok szakmai fejlődésére.
A Sistrum versenyekhez kapcsolódóan minden tanévben 25 órás nem akkreditált zenetanári továbbképzést szervezünk. A versenyen évente több száz zeneiskolai növendék vesz részt, főként a dunántúli zeneiskolák képviseletében.

 


Megnevezés: Szombathelyi Bartók Béla Zenei Alapfokú Művészeti Iskola
Cím: 9700 Szombathely, Rákóczi Ferenc utca 3.
Telefon: +36 (94) 512-890
Fax: +36-94 / 512-899
Vezető: Brandisz Márton
E-mail: igazgato@bartokzi.szombathely.hu
Honlap: http://www.bartokzi.hu/
GPS koordináta (szélesség): 47.2287668740382
GPS koordináta (magasság): 16.62271521971286


Galéria (6 db)

Programok

Zene/Koncert: Prisma Régi Zenei Együttes

Helyszín: Evangélikus templom, Szombathely, Körmendi u. 2.
Időpont: 2017 Augusztus 19. (Szombat) 19:00

Államalapító Szent István Király Ünnepe (Ünnepek, megemlékezések)

Szent István-szobor, Szombathely, Kálvária u.
2017 Augusztus 20. (Vasárnap) 10:00

Még több Ünnepek, megemlékezések ...
Pinkavölgyi Halas Napok (Sport)

Alpesi Fogadó, Vaskeresztes,
2017 Augusztus 19. (Szombat) 06:45

Még több Sport ...
Egy kupac kufli (0) 71' (Mozi)

AGORA - Savaria Filmszínház, Szombathely, Mártírok tere 1.
2017 Augusztus 19. (Szombat) 14:00

Még több Mozi ...
Quimby (Megyei kitekintő)

BÜK MSK- Átrium, Bük, Eötvös utca 11.
2017 Augusztus 19. (Szombat) 20:00

Még több Megyei kitekintő ...

További programajánlatokért látogasson el a szombathelypont.hu weboldalra, vagy töltse le mobil alkalmazásunkat!

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések
Adatok betöltése, kérem várjon...