Civil szervezetek

Vas Megyei Honismereti Egyesület

Múltunk ismerete nélkül nem épülhet jövő

1960-70-es években megerősödő honismereti, helytörténeti munkálkodásnak jelentős előzményei és szellemi produktumai vannak megyénkben is. Az elhivatott kutató-író emberek minden időben fontos feladatuknak tartották a szűkebb haza történtének feldolgozását, ezzel ösztönzést adtak másoknak is a szülőföldszeretet bátor vállalásához és az aktív cselekvéshez. Ekkor formálódott ki egy jelentősebb számú, közösségi szemléletű, néhol missziós elhivatottsággal dolgozó, cselekvő réteg, amely másokat is mozgósított az értékek felismerésére, megőrzésére és továbbadására.

Erre az eredményes mozgalomra épült az 1991. január 26-án megalakult Vas Megyei Honismereti Egyesület, amely az elmúlt másfél évtizedben a tudatos szervezetépítés és a megyére kiterjedő szakmai munka eredményeként létszámban megerősödött, cselekvési készségben stabilizálódott. Az egyesület tagjai, közösségeik és szimpatizánsaik szívósan munkálkodnak azért, hogy még alaposabban feltárják, megismertessék környezetük közösen teremtett értékeit, megóvják múltunk már-már veszendőbe menő hagyományait, féltendő kulturális és természeti kincseit. Gyűjtő, feldolgozó és értékteremtő munkájukat fogja össze és közvetíti egyesületünk a megye nyilvánossága felé is.

A 97 fős egyesületi tagságunk kb. 2/3-a mindennapos, aktív szerepet vállal a helytörténeti, honismereti kezdeményezések megvalósításában. Különösen aktív a szombathelyi tagságunk, számuk 48 fő.

Feladatunk a megyei, a városi, a helyi patrióta érzelmű kezdeményezések elindítása, támogatása, a közösségi összefogás új lehetőségeinek kiformálása, a hon és szülőföldszeretet helyi cselekvő megnyilvánulásának felkarolása, az értékteremtő munka nyilvánosságának megteremtése, ösztönző együttműködés megteremtése. Számos akciónk közül kiemelkedő az eltűnt vasi falvak nevének felderítése, helyének megjelölésére indított akció, amely országos elismerést váltott ki. Tevékenységünkben fontos a nemzeti, a megye jeles személyiségeinek emlékápolása, örökségvédelmi kezdeményezések elindítása (Hollán Ernő házának felújítása, Dr. Horváth Boldizsár budapesti sírjának rendbetétele, Dr. Kaposi János síremlékének felújításában való közreműködés). Elsőként kezdeményeztük a magyar Nobel-díjasok emléktáblájának elkészíttetését, melyet a kőszegi gimnáziumban helyeztünk el. Részt veszünk a nemzet, a megye és a város jeles személyiségeinek tiszteletére rendezett megemlékezéseken. A közfigyelem erősítése érdekében minden évben megrendezzük a Megyei Pátria Napot, elsősorban vidéki bázisokat erősítően. Évente további 2-3 alkalommal szakmai műhelynapot szervezünk, amelyen bemutatjuk a kutatói életutakat és az új helytörténeti munkákat. Részt veszünk a történelmi emlékezetet életben tartó kezdeményezésekben ("Legbátrabb község", "A hűség falvai"). Az országos vérkeringésben aktív szerepet vállalunk, a megyék között a legnagyobb létszámban képviseljük Vas megyét, Szombathelyt az Országos Honismereti Akadémiákon (16-20 fő). Többször voltunk már házigazdái kiemelkedő eseményeknek, az Országos Honismereti Akadémiának kétszer, a Határon túli és dunántúli honismereti kutatók találkozójának, Honismereti Kiadványszerkesztők országos eseményének. Szerényebb kiadványozási munkával az értékőrző, értékmentő tevékenységet segítjük (több kiadvány megjelentetését anyagilag is támogatjuk), a Vas Megyei Honismereti és Helytörténeti Közlemények szerkesztéséhez szakmai hátteret adunk. Szervezői voltunk, vagyunk az országos ifjúsági történelmi, honismereti vetélkedőknek. Az egyesület akcióképességére és a mozgalom értékeinek tudatosítására kiemelt figyelmet fordítottunk az utóbbi években, sok egyesületi tagunk kapott országos, megyei elismerést, szakmai kitüntetést (Bél Mátyás-díj, Honismereti Munkáért kitüntetés, Pável Ágoston Emlékplakett, önkormányzati kitüntetések és egyesületünk "Szülőföldért Díszoklevél" elismerése).

Munkánkban jelentős mértékben támaszkodunk a megyei, a városi közgyűjteményi és közművelődési intézményhálózatra, akciópartnerségben dolgozunk a Vas Megyéért Egyesülettel, a Dr. Kiss Gyula Kulturális Egyesülettel, a Rumi Rajki Műpártoló Körrel, a TIT Vas Megyei Szervezetével.

Eddig végzett munkánk elismerését jelenti, hogy 2007. márciusában az Országos Honismereti Szövetséggel együttműködve Szombathelyről indítottuk el az Országos Honismereti Nap akciót, mely szellemi megújulásra ad lehetőséget a magyar és a kárpát-medencei honismereti közösségek és személyek munkálkodásához.

Kezdeményezéseinkben támogató partnerekre találtunk a helyi önkormányzatokban, ez munkálkodásunk társadalmi elismertségét is növeli.

Az európai egységesülési folyamatban – szellemi önvédelmünk érdekében – a megye helytörténeti és kulturális értékeinek megőrzését, a sajátosságok és hagyományok megtartását kiemelten szorgalmazzuk, e munkában a rendezvények és a szakmai műhelymunka egyensúlyát kívánjuk megtartani.


A szervezet hivatalos neve: Vas Megyei Honismereti Egyesület
A szervezet székhelye: 9700 Szombathely, Ady tér 5.
A szervezet telefonszáma: +36 (30) 204-4017
Adószám: 18882926-1-18
A szervezet hivatalos kepviselőjének neve: Zsámboki Árpád
A szervezet hivatalos kepviselőjének neve: Zsámboki Árpád


Galéria (1 db)

Programok

Sport: Magyarország - Horvátország kosárlabda világbajnoki selejtező mérkőzés

Helyszín: Sugár úti Sportcentrum Arena Savaria, Szombathely, Sugár út 18.
Időpont: 2019 Február 25. (Hétfő) 18:30

Szombathelyi KKA - NEKA (Sport)

Egyetemi Sportcsarnok, Szombathely, Károlyi Gáspár tér 4.
2019 Február 23. (Szombat) 16:00

Még több Sport ...
Európa Kiadó Koncert (Zene/Koncert)

Végállomás Club, Szombathely, Körmendi út
2019 Február 23. (Szombat) 20:00

Még több Zene/Koncert ...
Farsangoló - kézműves foglalkozás (Gyerekeknek)

AGORA - Művelődési és Sportház, Szombathely, Március 15. tér 5.
2019 Február 22. (Péntek) 09:00

Még több Gyerekeknek ...

További programajánlatokért látogasson el a szombathelypont.hu weboldalra, vagy töltse le mobil alkalmazásunkat!

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések
Adatok betöltése, kérem várjon...