Civil szervezetek

Magyar Inter-Crosse Egyesület

Ahogy az Inter-Crosse "atyja" azaz a sportág feltalálója a Quebec-i Pierre Filion, úgy a sportág magyarországi "atyja" a Vas Megyei Vassurányban tanító Szakály Ferenc testnevelő tanár. Szakály Ferenc azaz jómagam a sportággal először 1998-ban a Testnevelési Egyetemen kétévente megrendezett Nemzetközi Testnevelő Tanári Továbbképzésen ismerkedtem meg.

A bemutató foglalkozásokat a Nemzetközi Szövetség alelnöke a sportág "nagyasszonya" Floriane Cotnoir tartotta. Ez a számomra is újszerű sportág rögtön megragadott. Mindig valamilyen újszerűség után kutattam. Most találkoztam vele. Floriane asszonytól csak két ütőt akartam venni, hogy megmutassam, és kipróbálhassam tanulóim körében. Végül is 12 darab ütőt kaptam ajándékba, de azzal a feltétellel, hogy ezt a sportágat megismertessem környezetemben.
Hazatérve rögtön kipróbáltam, s diákjaim, illetve kollégáim kedvező visszajelzéseit továbbítottam a Nemzetközi Szövetségnek.
Hamarosan öt tucat ütőt kaptam ajándékba. A felszereléseket kétszer küldte el a Szövetség, mert a csomagot először a Posta, kérésem ellenére is visszaküldte Franciaországba.
Az első 12 darab ütőt a Berzsenyi Dániel Főiskola Testnevelés Tanszékére vittem. A tanszéken Horváth Zoltán tanár úrnak rögtön megtetszett az Inter-Crosse! Így 1999-től a szabadidős sportágak keretében a főiskolán is oktatják. Úgy gondoltam, hogy a végzős kollégák lesznek a legjobb terjesztők, és népszerűsítők!
Szombathelyen a Derkovits Gyula Általános Iskolában tanító kolléga, Szallár Csaba is érdeklődött a sportág iránt, és 12 darab ütőt vettek a játék kipróbálására.
1999. április 21-én a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán nyílt szakmai napon: a "Játék és szabadidősportok az oktatásában" címmel megismertettem a megye minden részéből érkező testnevelő tanárokkal az Inter-Crosse-t. Sok érdeklődő volt, és sokan felszerelést is szerettek volna vásárolni, de sajnos akkor még a vámszabályok ezt még nem tették lehetővé.
A szakmai napon résztvevő Horváth Tihamér szaktanácsadónak szintén megtetszett a játék, és az Apáczai Kiadó gondozásában megjelent 7-8. osztályos testnevelési kézikönyvében ismertette az Inter-Crosse-t. Ezek után már biztosított volt az országos "terjesztés", mert ez a népszerű kiadvány minden általános iskolába eljutott.
2000-ben a szokásos kétévenkénti Testnevelési Egyetemen rendezett Nemzetközi Testnevelő Tanári Továbbképzésen már közösen Floriane asszonnyal ismertettük meg a résztvevőket az Inter-Crosse-l. Itt egy budapesti iskola vásárolt felszerelést.
A Nemzetközi Szövetség az eddig elvégzett munkámat értékelve meghívott a 2001. évi olaszországi Lecco-ban megrendezésre kerülő Világ Kupára. Itt láttam életemben először élőben a "játékot". Nem is gondoltam volna, hogy ilyen gyors, dinamikus, és sportszerű.
Pierre Filion és Floriane Cotnoir itt kértek meg arra, hogy indítsam el a 2002. évi Világ Kupa magyarországi azaz szombathelyi megrendezésének előkészületeit.
Ettől a pillanattól kezdődően már nem is tudtam volna magamat kivonni az Inter-Crosse vérkeringéséből.
Több helyen is említettem, hogy két hétig 300 sportoló részvételével egy új sportág világversenyére kaptam rendezési jogot, de sajnos sehol sem támogattak.
Ekkor említettem meg utolsó mentsvárként Kalmár Attila barátomnak a Pannonsport ügyvezető igazgatójának a sporteseményt. Rögtön kapott az alkalmon, és innentől kezdődően megindultak a szervezési munkák.
Júliusban Floriane asszony meglátogatta a kijelölt helyszíneket. Utólag bevallotta,hogy Magyarország számára fehér folt volt, és nem is gondolta volna, hogy ilyen létesítmények vannak hazánkban.
2002. tavaszán Olaszországba utaztunk a szerződés megkötésére, és a rendezői stáb, azaz a vezetőség, Kalmár Attila, Nagy Csaba, és Németh Lívia itt látta először azt a sportágat, aminek Világversenyét majd augusztusban megfogja rendezni!
A testnevelés tanszéken megkértük Horváth Zoltán tanár urat, hogy segítsen egy női és egy férfi csapat létrehozásában, mert mint rendező félnek "kötelességünk" volt a két csapat indítása! Elkezdődtek az edzések, amelyeken saját tanítványaim is részt vettek.
2002. júniusában Leccóba utaztunk egy kis csapattal, hogy a közvetlenül megismerjék a hallgatók az Inter-Crosse-t. Itt három mérkőzést játszottunk. Az utat a Pannonsport finanszírozta.
Közben a sportág népszerűsítése tovább folytatódott. A sportággal két szakmai továbbképzésen is megismerkedhettek a testnevelő kollégák.
Mindkettőt Vassurányban tartottam. Az egyik szakmai továbbképzés volt, ahol az új szabadidős sportágakkal ismerkedhettek meg, a másik pedig egy kötelező testnevelő tanári továbbképzés része volt.
2002. július 1-8. között a Testnevelési Egyetemen a Nemzetközi Továbbképzést már én vezettem az Inter-Crosse sportágból. Ez nagy megtiszteltetés volt számomra.
2002. július 24. és augusztus 01. között sikeresen megrendeztük az eső héten a Világ Kupát, majd a második héten a Világjátékokat. Az itt résztvevő 15 nemzet sportolója és a Nemzetközi Szövetség egyöntetű véleménye szerint minden nagyon jó sikerült.

Mindkét csapatunk jól szerepelt, és tulajdonképpen e kellemes élmények hatására megkezdődött az INTER-CROSSE hazai BÁZISÁNAK kialakulása, amelynek fellegvára SZOMBATHELY lett.Természetesen mindkét csapatunkban voltak olyanok, akik utolsó évesek, és voltak olyanok is, akik "kötelességből" játszottak.

2002 szeptember elején megkerestek a csapat azon tagjai, akik a kemény magot alkották, hogy szeretnék továbbfolytatni az Inter-Crosse-t.Először termet kerestem a csapat számára, ahol majd edzhetünk. Szerencsére kaptunk is helyet a GÉPIPARI és INFORMATIKAI MŰSZAKI SZAKKÖZÉPISKOLÁBAN.Mivel a működésünkre pénz is kellett, és a pályázatokon csak akkor vehettünk részt, ha egyesületté válunk, ezért 2002. október 03-án megalakítottuk: A MAGYAR INTER-CROSSE EGYESÜLETET.


A szervezet hivatalos neve: Magyar Inter-Crosse Egyesület
A szervezet székhelye: 9700 Szombathely, Welther Károly 17
A szervezet telefonszáma: +36 (30) 852-2747
Adószám: 18893366-1-18
A szervezet hivatalos kepviselőjének neve: Szakály Ferenc
A szervezet hivatalos kepviselőjének neve: Szakály Ferenc
A szervezet hivatalos kepviselőjének neve: Szakály Ferenc


Galéria (28 db)

Programok

Sport: Magyarország - Horvátország kosárlabda világbajnoki selejtező mérkőzés

Helyszín: Sugár úti Sportcentrum Arena Savaria, Szombathely, Sugár út 18.
Időpont: 2019 Február 25. (Hétfő) 18:30

Szombathelyi KKA - NEKA (Sport)

Egyetemi Sportcsarnok, Szombathely, Károlyi Gáspár tér 4.
2019 Február 23. (Szombat) 16:00

Még több Sport ...
Farsangoló - kézműves foglalkozás (Gyerekeknek)

AGORA - Művelődési és Sportház, Szombathely, Március 15. tér 5.
2019 Február 20. (Szerda) 09:00

Még több Gyerekeknek ...
GULYÁS LÁSZLÓ VÁNDORMUZSIKUS: AZ ARANYHAL MESÉJE (Előadás/Kiállítás)

AGORA - Művelődési és Sportház, Szombathely, Március 15. tér 5.
2019 Február 20. (Szerda) 09:30

Még több Előadás/Kiállítás ...

További programajánlatokért látogasson el a szombathelypont.hu weboldalra, vagy töltse le mobil alkalmazásunkat!

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések
Adatok betöltése, kérem várjon...