Civil szervezetek

Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület

A Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület 1996. december 16-án, Szombathelyen alakult azzal a céllal, hogy az alapítás évében 100 éves olimpiai mozgalom hagyományait ápolja, népszerűsítse és a couberteni eszmét széles körben terjessze.

Nyitórendezvényünkön 1997. február 28-án körünkben üdvözölhettük a párizsi olimpia szlovén tornászát, Leon Stukeljt, a világ akkori legidősebb olimpiai bajnokát. A közönség ámulatára a 98 éves sportember egy karfás széken kifogástalan ülőtartást mutatott be. Őt követték a "Vasi csillagok", azaz a Vas megyei származású olimpiai bajnokok: Hegedűs Csaba birkózó, Novák Dezső és Szarka Zoltán labdarúgók, valamint Tatai Tibor kenus.

Vendégünk volt több kalapácsvető olimpiai bajnok is, így Kiss Balázs, az atlantai aranyolimpia és Zsivótzky Gyula, a mexikói ötkarikás játékok győztese. Jurij Szedih személyében pedig egy igazi világnagyságot üdvözölhettünk körünkben, aki még mindig versenyszáma világcsúcsát tartja. Az atléta hölgyeket Kádárné Csák Ibolya, a berlini olimpia magasugró bajnoknője, valamint Vaszi Tünde és Urbanikné Rosza Mária képviselték.

Nem kevésbé előkelő vízilabdázó vendégeink névsora. Csupa olimpiai bajnok: a Komjádi-féle aranycsapat álló bekkje, dr. Ivády Sándor 95 évesen vállalta a Bécs-Szombathely út megpróbáltatásait, felejthetetlen párost alkotott Gyarmati Dezső és Jeney László. Minden idők legeredményesebb vízilabda edzője, a horvát Ratko Rudics lebilincselő szerénységgel mesélt pályafutásáról. Kemény Dénes, a magyar sikerkapitány büszkén emlékezett az elmúlt évek eredményeire.

A legendás Aranycsapat tagjai közül találkozhattunk Hidegkuti Nándorral, Buzánszky Jenővel és Grosics Gyulával. Legutóbb Várhidi Pál, újpesti sikeredző és Tóth II József, az ördöngösen cselező merseváti születésű jobbszélső mesélt a magyar futball aranykoráról. Szarka Zoltánt születésnapi estjén négy olimpiai bajnok csapattársa is megtisztelte jelenlétével: Keglovich László, Básti István, Szalay Miklós és az egykori rivális Fatér Károly. Az utolsó BEK-döntőben szerepelt magyar labdarúgót, az olimpiai ezüstérmes Kű Lajost 50. születésnapja alkalmából is köszöntöttük.

A Pulai Imre – Novák Ferenc duó bebizonyította, hogy nem csak sportáguk, hanem "a humor olimpiai bajnokai" is. Hasonló jó hangulatot teremtettek neves elődeik, a "vasi kenukirályok" is, azaz Hajba Antal és Tatai Tibor.

2003. március elején egykori világklasszisok egész sorával találkozhattunk. Komáromi Tibor és Gáspár Tamás olimpiai érmesek mellett két olimpiai bajnok, a fehérorosz Madzsidov, valamint a koreai An Han Bong is élménybeszámolót tartott. Az "évszázad magyar birkózóját", Polyák Imrét Németh Sándor vasi birkózó olimpikon "Bajnok vagy!" című versével köszöntötte. Mexikói olimpiai bajnokunk, Varga János pedig atléta felesége és vívó lánya társaságában látogatott Szombathelyre. Kovács Antal, azaz "Atom Anti" személyében egyetlen cselgáncsozó olimpiai bajnokunk is egyesületünk vendége volt.

Minden idők legjobb öttusázója, Balczó András a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium népes közönségének nem csak sportélményeiről mesélt, hanem hitről és Istenről is, erkölcsi tartást sugallva hallgatóságának.

A téli sportokat a Szombathelyen született Nagy Marianna és Nagy László olimpiai és VB-érmes, Európa-bajnok páros műkorcsolyázók reprezentálták. Rajtuk kívül még Vajda László és Szántó Kornél olimpikonok látogattak el körünkbe.

"Az olimpiák története" címmel Borovitz Tamás, nemzetközi hírű gyűjtő sportrelikviáiból rendeztünk kiállítást. Bognár István tagtársunk több alkalommal is bemutatta bélyegkülönlegességeit, legutóbb pedig Jenkei Ede tagtársunk rendezte kiállítható formába Kőszeg város híres sportolóinak emléktárgyait.

Dr. Szabó Lajos, a Testnevelési és Sportmúzeum főigazgatója "Halmay és kora" című előadásával nyitotta meg a Halmay - emlékévet. A Fradi Futballmúzeum alapítója és vezetője, Nagy Béla az akkor 100 éves Ferencváros történetéből nyújtott át egy csokorra való érdekességet. Csőke József, Balázs Béla-díjas filmrendező "Mesélő filmkockák" címmel tartott filmvetítéssel egybekötött filmtörténeti ismertetőt. 2006 őszén Dr. Nádori László sportpszichológus "Olimpia a forradalom árnyékában" című előadásában személyes élményeit is felidézte az 1956-os Melbourne-i olimpiai játékokról.

2001. március 31-én emléktáblát helyeztünk el az egyetlen szombathelyi születésű olimpiai bajnok, Rajczy-Rasztovich Imre szülőházán, ahol avatóbeszédet mondott dr. Kamuti Jenő, olimpiai ezüstérmes tőrvívó. 2004-ben volt 100 esztendeje, hogy Halmay Zoltán 50 és 100 yardon győzött a St. Louis-i játékokon. Ennek emlékére hirdettük meg a "Halmay – emlékév"-et. Magasfalun, névadónk szülőhelyén centenáriumi ünnepséget tartottunk és leraktuk a Halmay – emlékmű alapjait. Halmay Zoltán születésének 125. évfordulóját már a Szlovák Olimpiai Bizottsággal és Vysoká pri Morave önkormányzatával közösen állított emlékműnél ünnepeltük, ahol felavattuk az új, magyar nyelvű emléktáblát is.

A téli olimpiák előtt vetélkedőket rendeztünk előbb "Nagano’98" illetve "Salt Lake City 2002" címmel. Egyesületünk tagjai nagyon sikeresen szerepeltek az egyes olimpiatörténeti vetélkedőkön. 1996-ban az "Irány Atlanta!" vetélkedőt a Gál László – Horváth Vilmos – Szakasics Zoltán trió nyerte meg. Ugyanők négy év múlva – Kárándy Józseffel kiegészülve – harmadikok lettek a "Sydney 2000" játékon. A Magyar Rádió "Ötkarika Sydney-ért" elnevezésű vetélkedőjét Gál László és Horváth Vilmos – holtversenyben – nyerték meg, így ők újra utazhattak a nyári olimpiára. Surányi Péter budapesti tagtársunk győzött csapatban a "Sydney 2000", majd egyéniben a Magyar Rádió téli olimpiai (dr. Hencsei Pál előtt) és futball VB történeti (itt Gál László előtt) vetélkedőjén. 2004-ben a MOA vetélkedőjének győzteseként az ókori játékok színhelyére utazhatott. Mecséri Annamária, mint a Magyar Bélyeggyűjtők Szövetsége vetélkedőjének győztese egy hetet tölthetett az athéni olimpián.

Eddig négy könyv jelent meg egyesületünk gondozásában. 1998-ban dr. Hencsei Pál tagtársunk "Olimpiai érdekességek" című könyvét adtuk ki, ami igazi kuriózum volt. 2001 karácsonyán "Vasi olimpikonok" címmel jelentettük meg az ötven vasi olimpiai résztvevő életútját feldolgozó kiadványunkat. Az athéni olimpia után Hencsei Pál átdolgozta és kiegészítette korábbi művét, melyet "Ötkarikás érdekességek" címmel mutattunk be. A németországi labdarúgó világbajnokság előtt pedig Gál László "Kis vb-történet" című kötete látott napvilágot, számos kuriózummal kedvet csinálva a futball legnagyobb fesztiváljához.

Évente megrendezzük Halmay Zoltán emlékére a Halmay úszókupát 50 yard távon, férfi és női kategóriákban. A versenyek óriási népszerűségnek örvendenek. A "Halmay - emlékév" keretében rendezett verseny fővédnöke Szabó Tünde, olimpiai ezüstérmes hátúszó volt.

Több mozgássérült sportolót is meghívtunk az elmúlt évek során. Megcsodálhattuk az első magyar paralimpiai bajnok, az asztaliteniszező Tauber Zoltán még mindig félelmetes tudását. A IV. Halmay úszókupa fővédnöke pedig egy rendkívül rokonszenves hölgy volt, az úszó paralimpiai bajnok, Pásztory Dóra.

Balogh József költő-tanár tagtársunk szervezésében "Istenek ajándéka sport" címmel költöi estet rendeztünk Vas megyei költők sporttémájú műveiből. Sport és líra kapcsolata nem új keletű dolog, hisz 1912 és 1948 között az olimpiákon művészeti versenyek is voltak.

Egyesületi könyvtárunkat olimpiai baráti körünk elhunyt titkáráról, Kárándy Józsefről neveztük el. A könyvtárat dr. Nagy Imre, olimpiai bajnok öttusázó avatta fel.

2006. december 15-én ünnepeltük egyesületünk alakulásának 10. évfordulóját. Az Abbázia Klubban megtartott összejövetelen baráti körünk tagjai, támogatóink és szimpatizánsaink együtt emlékeztek az elmúlt évtized eseményeire, sikereire. A publikum először megtekintette az "Egy évtized az ötkarika jegyében" című filmünket, majd következett a "Halmay-induló" ősbemutatója.


A szervezet hivatalos neve: Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület
A szervezet székhelye: 9700 Szombathely, Hollán Ernő 13.
A szervezet telefonszáma: +36 (20) 485-9944
Adószám: 18885888 -1-18
A szervezet hivatalos kepviselőjének neve: Horváth Vilmos
A szervezet hivatalos kepviselőjének neve: Gál László
A szervezet hivatalos kepviselőjének neve: Horváth Vilmos


Galéria (8 db)

Programok

Sport: Szombathelyi Haladás - Mezőkövesd

Helyszín: Haladás Sportkomplexum , Szombathely, Rohonci út 3.
Időpont: 2019 Február 16. (Szombat) 17:00

AVUS – KSI (Sport)

Fedett Uszoda és Termálfürdő, Szombathely, Bartók Béla körút 41.
2019 Február 16. (Szombat) 16:00

Még több Sport ...
Szombathely MJV XVII. Amatőr Alpesi Síbajnoksága (Sport)

Schneeland Wenigzell, Wenigzell, Ausztria, Kandlbauer 57
2019 Február 17. (Vasárnap) 11:00

Még több Sport ...
A csodagyerek (mb) (16) (Mozi)

Cinema City, Savaria Plaza, Szombathely, Körmendi út 52-54
2019 Február 14. (Csütörtök) 17:30

Még több Mozi ...

További programajánlatokért látogasson el a szombathelypont.hu weboldalra, vagy töltse le mobil alkalmazásunkat!

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések
Adatok betöltése, kérem várjon...