Civil szervezetek

Esőemberke Alapítvány a Vas megyei autistákért

A Vas Megyében élő autisták érdekvédelmére, a családok segítésére, és a hiányzó felnőtt intézmény létrehozása érdekében alapítottuk meg 1997-ben az ESŐEMBERKE ALAPÍTVÁNY-t, melyet a megyében élő autisták szülei, hozzátartozói, szakemberek és segítőink hoztak létre. Közel 50 családdal tartunk kapcsolatot. Kisgyermekkorú, iskoláskorú, fiatal és felnőtt autistákat nevelő családok tagjai és hozzátartozói, szűkebb környezetük tagjai számára nyújt szolgáltatásokat szervezetünk. A fogyatékossággal élő csoport heterogén összetételű mind életkorukat, mind sérülésük súlyosságát tekintve, emiatt az alapítvány tevékenységi köre, a megoldandó feladatok is szerteágazóak.

Az Esőemberke Alapítvány fő célja a Vas megyében autizmussal élők és családjaik összefogása, támogatása, segítése, amelyre különösen azért van szükség, mert e speciális sérülésben érintettek egész életükön át folyamatos támogatást, fejlesztést, gondozást, ápolást, ellátást igényelnek. A szervezet tevékenysége két fő részre osztható. Egyfelől keretet ad a családok számára, olyan találkozókat szervez, ahol a hasonló élethelyzetben élők praktikus tanácsokat és korszerű ismereteket kaphatnak sérült családtagjukról. Másfelől civil szervezetként az autisták érdekvédelmében jár el, a megfelelő intézményes ellátás létrehozásában, jogszabályi lehetőségek felkutatásában és ismertetésében vállal szerepet. Tevékenységünkkel az esélyegyenlőség elvének érvényesülését segítjük az érintett csoport speciális igényeit képviselve, a megfelelő szintű szociális ellátás biztosításához való hozzájutás elősegítésével és a társadalmi integráció erősítésével.

Alapítványunk az Autisták Országos Érdekvédelmi Egyesületének tagszervezete, rendszeresen részt veszünk az Egyesület Közgyűlésein és az Országos Autizmus Napon. Győrben, Tatán, Zalaegerszegen, Székesfehérváron működő autista alapítványokkal tartunk kapcsolatot és szoros együttműködésben állunk a szombathelyi Napsugár Közhasznú Egyesülettel. 2005-től aktív tagként veszünk részt a "Majorság Hálózat" találkozóin, látogatást tettünk Békés megyében és Miskolcon működő és épülő autisták számára speciálisan kialakított intézményeknél (lakóotthon, nappali, majorság). Szerepet vállalunk az ír minta alapján kialakítandó autista majorságok szemléletének elterjesztésében, elfogadásában illetve megvalósításának realizálásában. Elsődleges célunk a hiánypótló, felnőtt korú autisták számára egyetlen megoldást jelentő autista lakóotthon és esetlegesen majorság megvalósításának előkészítése. A hálózati munkával biztosított alapítványunk részére a folyamatos információáramlás (tapasztalatok, pályázati lehetőségek, partnerség..stb.),

Alapítványunk 2006 szeptembertől tagja a Szombathelyi Civil Kerekasztalnak, a Szociális szekció tevékenységében vesz részt.

Kérelmünkre Szombathely Város Közgyűlése szeptemberben döntött és építési telket ajándékozott Alapítványunk részére, amelyre az autista lakóotthon (10 fő részére) tervezését megkezdtük a korábbi tervek újragondolásával és áttervezésével. 2006 december 23-án a Fogyatékosok Esélye Közalapítvány pályázatot írt ki "Új lakóotthonok létesítésére fogyatékossággal élő emberek részére" címmel. A pályázat I. fordulója 2007. február 15-én zárult. A második forduló 2007. június 30-án, majd elnyertük a támogatást. Az építési engedély megszerzését követően tervezzük a közbeszerzési eljárás elindítását, a 2008. év folyamán pedig a lakóotthon épületének kivitelezését, a lakók felkészítését, az alkalmazottak kiválasztását.

Az érintett szülők és szakemberek részéről is fokozott az igény, a rendszeresen havi egy alkalommal megtartott szülőtalálkozókra, amit 2006 áprilistól indítottunk (a nyári időszakot leszámítva), melyeken ismeretszerzésre, szakemberekkel való konzultációra, egyéni esetkezelésre, mentálhigiénés tanácsadásra, problémamegoldásra, érzelmi támasz nyújtására, aktuális feladatok megbeszélésére nyílik lehetőség. Ez a tevékenység végső soron az autisták és családjaik érdekében a társadalmi integrációt segíti elő.

Serdülőklubot 2006 októberétől kezdve indítottuk el havonta egy alkalommal. A serdülőklub foglalkozásokon öt felnőtt autista (közülük kettő közösségben nem, csak otthon tartózkodik) vett részt egy gyógypedagógus és két segítő gyógypedagógiai asszisztens közreműködésével. Felelevenítették az iskoláskorban közösen átélt élményeiket és megfogalmazták azt az igényüket, hogy szívesen részt vesznek további találkozásokon is. Figyelembe véve kommunikációs károsodásukat ez a spontán akaratnyilvánítás még a szakemberek számára is meglepő volt.


A szervezet hivatalos neve: Esőemberke Alapítvány a Vas megyei autistákért
A szervezet székhelye: 9700 Szombathely, Bádonfa u. 15.
A szervezet telefonszáma: +36 (70) 709-2010
Adószám: 18887196-1-18
A szervezet hivatalos kepviselőjének neve: Nádorné Vörös Ibolya


Galéria (2 db)

Programok

Zene/Koncert: Sakura

Helyszín: AGORA - Művelődési és Sportház, Szombathely, Március 15. tér 5.
Időpont: 2019 Április 06. (Szombat) 19:00

KÖRHINTA (Színház/Tánc)

Mesebolt Bábszínház - Kamaraterem, Szombathely, Ady Endre tér
2019 Február 17. (Vasárnap) 10:00

Még több Színház/Tánc ...
III. Csokoládé és kézműves vásár Szombathely (Előadás/Kiállítás)

Oladi Általános Iskola, Középiskola és Szakiskola Rendezvényháza, Szombathely, Simon István u. 4.
2019 Március 23. (Szombat) 09:00

Még több Előadás/Kiállítás ...
BATU-TÁ KALANDJAI – matiné előadás (Színház/Tánc)

Mesebolt Bábszínház - Kamaraterem, Szombathely, Ady Endre tér 5.
2019 Március 24. (Vasárnap) 10:00

Még több Színház/Tánc ...

További programajánlatokért látogasson el a szombathelypont.hu weboldalra, vagy töltse le mobil alkalmazásunkat!

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések
Adatok betöltése, kérem várjon...