Hírek, aktualitások

2016.04.16 12:49

A „Hivatás az életért díj”-at az idén dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármesterének ítélték oda. A díjat Havas Gábor a H.S.-Medplan Kft. ügyvezetője hozta létre 2012-ben, és a díj évenkénti odaítéléséről, átadásáról a Magyar Oxyologiai Társaság vezetősége gondoskodik. A díjat a Magyar Oxyologiai Társaság XVIII. Vándorgyűlésén Szegeden ötödik alkalommal adták át. Az elismerésben az a társasági tag részesülhet, aki hosszú időn át fejtett ki tevékenységet a helyszíni sürgősség ellátás fejlesztéséért és szervezéséért. Szombathelynek "A Segítés Városának" adományozott elismerést a Magyar Resuscitatios Társaság az újraélesztés elterjesztésében végzett kiemelkedő munkájáért, melyet dr. Puskás Tivadar polgármester vett át a konferencián.

Immár a Weöres Sándor Színházban is elhelyeztünk egy félautomata defibrillátort. Korábban már beszámoltunk róla, hogy a további berendezések is forgalmas helyeken kerülnek telepítésre, így a szakszerű segítség megérkezéséig még nagyobb eséllyel tudunk embertársainkon segíteni.

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata hét félautomata defibrillátort vásárolt. Ebből egyet Köcse Tamás vezető mentőtiszttel és Tóth Imrével, a Vásárcsarnok igazgatójával sajtótájékoztató keretében helyeztünk el a Vásárcsarnok egyik forgalmas pontján, a gombavizsgáló hely melletti falon. További öt készülék kihelyezése a napokban megtörténik, így az AGORA - Művelődési és Sportházban, a Weöres Sándor Színházban, az AGORA - Savaria Filmszínházban, a Tófürdő területén és a Polgármesteri Hivatalban is lesz életmentő készülék. A hetedik készülék egy mobil defibrillátor, amelyet azokra a szombathelyi rendezvényekre visznek majd magukkal a szervezők, ahol a jogszabály ugyan nem ír elő egészségügyi biztosítást, de a létszám indokolttá teszi, hogy legyen ilyen életmentő készülék.

A Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium mintegy hatszáz diákja sajátította el három nap alatt a reanimáció szabályait és gyakorlati lépéseit, valamint megtanulták a félautomata defibrillátor kezelését is.

A Szombathelyi Szolgáltatási Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskolája és Kollégiuma diákjainak osztályonként tartottunk újraélesztés oktatást. A tanulók a reanimáción kívül elsajátították a félautomata defibrillátor használatát, és azt is megtanulták, hogyan helyezzék az eszméletlen beteg embert biztonságos testhelyzetebe, és mit tegyenek akkor, ha fuldokló emberrel találják szembe magukat.

Kedden és szerdán 10 osztálynak tartottunk újraélesztési bemutatót és oktatást a Nyugat-magyarországi Egyetem Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanulói részére.

A Kanizsai Dorottya Gimnázium diákjainak tartottunk három napon keresztül reanimáció oktatást. A mintegy 500 fiatal elsajátította a félautomata defibrillátor használatát is.

A Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia U12-től idősebb sportolói, edzőik és hozzátartozóik sajátították el - mintegy százan - az újraélesztés gyakorlati fogásait, a félautomata defibrillátor használatát és az eszméletlen beteg mentésének a szabályait.

A Ro-Ver 2000 Biztosítási Alkusz Kft. tíz dolgozója vett rész a segítés városa program keretében reanimációs oktatásban. Az újraélesztésen kívül elsajátították a félautomata defibrillátor használatát is.

Újraélesztés oktatáson vettek részt a Szombathelyi Horvátok Egyesületének tagjai.

Vasszécseny és Balogunyom községek polgármesteri hivatalainak dolgozói is elsajátították az alapfokú újraélesztés lépéseit.

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Szombathelyi Képzési Központjában is megtörtént az újraélesztés oktatás.

2015.10.20 17:15

Az alábbi videó megtekintésével azok is átélhetik rekorddöntésünk érzését, akik abban nem tudtak részt venni:

Ismét városunknál az egy időben végzett reanimáció rekordja, ugyanis ma délelőtt összesen 600 fő (háromszor 200 fős váltásban) végzett újraélesztési gyakorlatot az AGORA – Művelődési és Sportházban. A rekord elérésében a Szombathelyi és a Vas Megyei Rendőrkapitányság, Szombathely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltségének Szombathelyi Járási Borostyánkő Mentőcsoportja, az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ, a Savaria Szimfonikus Zenekar, a Berzsenyi Dániel Könyvtár, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum, a Szombathelyi Egészségügyi és Kulturális Intézmények Gazdasági Ellátó Szervezete, a Szombathelyi Egyesített Bölcsődei Intézmény és Családi Napközi, a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat, a Közterület-felügyelet, a Vásárcsarnok, az óvodák, a SZOVA Zrt., a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nonprofit kft., a Szombathelyi Köznevelési GAMESZ, a SZOMPARK, a Savaria-Rehab Team, a Regionális Szociális Forrásközpont, a Vasivíz Zrt., a Szombathelyi Médiaközpont, a Meseboolt Bábszínház dolgozói, a SZMSZC Savaria Közlekedési Szakképző Iskolája és Kollégiuma, valamint a Szombathely Megyei Jogú Város Diákönkormányzata szervezésében szombathelyi diákok vettek részt.

Az Országos Mentőszolgálat Vas megyei munkatársainak segítségével elsajátított tudás alapján már a Nyugat-magyarországi Egyetem Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanulói is tudják, mit kell tenniük, ha eszméletlen, vagy életjeleket nem mutató embertársukon kell segíteni.

A Szombathelyi Reguly Antal Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola mintegy száz felső tagozatos diákja négy csoportban sajátította el a reanimáció lépéseit. A fiatalok megtanulták a klinikai halál és az eszméletvesztés állapota közötti különbséget, valamint az ilyen helyzetek esetén teendő lépések szabályait.

A Regionális Szociális Forrásközpont Nonprofit Kft. munkatársai is elsajátították azokat a lépéseket, amelyeknek segítségével nagy mértékben hozzájárulhatnak az újraélesztés sikerességéhez.

A Csicsergő Bölcsőde dolgozói is elsajátították az újraélesztés gyakorlati lépéseit.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságának dolgozói sajátították el a reanimáció elméleti és gyakorlati lépéseit.

A Szombathelyi Váci Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola felső tagozatos tanulói nyolc csoportban sajátították el az újraélesztés lépéseit és megismerkedtek a félautomata defibrillátor használatával is.

Az Országos Mentőszolgálat Vas megyei munkatársainak segítségével sajátították el a reanimáció lépéseit a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat dolgozói.

A Szombathelyi Zrínyi Ilona Általános Iskola több mint 300 tanulója - 12 turnusban - sajátította el a reanimáció gyakorlati lépéseit.

Több turnusban vettek részt reanimációs oktatásban, a tudás felfrissítésében a Városháza dolgozói. Az Országos Mentőszolgálat szakemberei az újraélesztés mozzanatain kívül bemutatták a félautomata defibrillátor használatát is.

A szeptemberi közgyűlés szünetében, az Országos Mentőszolgálat Vas megyei munkatársainak segítségével, városunk önkormányzatának képviselői és tisztségviselői részesültek újraélesztés oktatásban.

Az Országos Mentőszolgálat Vas megyei dolgozói a Szombathelyi Segélyhívó Központ munkatársai részére tartottak újraélesztés oktatást. A több turnusban végrehajtott gyakorlati oktatás egyikét meglátogatta dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere is, aki szakszerű segítséget adott a gyakorlati fogások elsajátításában.

A Szombathelyi Szolgáltatási Szakképzési Centrum Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskolájában tartottunk újraélesztési bemutatót és oktatást. Mintegy hetven diáknak tanítottuk meg az újraélesztés szabályait, gyakorlatát, majd bemutattuk a félautomata defibrillátor működését és használatát.

A Vas Megyei Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatósága dolgozóinak, ügyintézőinek tartottunk újraélesztés oktatást, és bemutattuk a félautomata defibrillátor működését és alkalmazását.

A Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjában, a Gólyafelkészítő Hét programja keretében, hat csoportban több mint 400 diák részére tartottak újraélesztés oktatást. A hétfői újraélesztési gyakorlati napon részt vett, köszöntötte a fiatalokat, és előadást tartott az újraélesztés eddigi eredményeiről és annak fontosságáról dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere is.

Elkészült a „Szombathely, a segítés városa” program TV spotja, amelyet a hivatalos facebook oldalon tekinthetnek meg.

Városunk Önkormányzata a "Szombathely, a segítés városa" program keretében a szombathelyi Tófürdőn 2015. július 4-én 15:30, 16:30 és 17:30 órai kezdettel újraélesztés oktatást szervez. A programra előzetesen jelentkezni 2015. július 3. 12.00 óráig lehet a +36/94/520-133-as telefonszámon, illetve a mester.agnes@szombathely.hu e-mail címen. A résztvevők - a SZOVA Zrt. felajánlásaként - ajándék úszójegyet vehetnek át a helyszínen, az oktatást követően.

A Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium adott otthont a nyári szünetben a sporttábornak, ahol a résztvevő diákoknak tartottunk reanimációs képzést.

A Pécsi Tudományegyetem Egészségségtudományi Kar Szombathelyi Képzési Központjában szakmacsoportos továbbképzés volt a "Felnőtt ápolás és gondozás" szakmacsoportnak. A helyszínen három teremben, csoportbontásban ment a gyakorlás, ahol az alapszintű újraélesztés mellett, a félautomata defibrillátor használatát, a légúti idegentest eltávolítását, valamint a mentési testhelyzet kialakítását gyakorolták a résztvevők. A képzésen igazoltan 126 fő vett részt.

Csütörtökön, pénteken és ma a szentgotthárdi Vörösmarty Gimnázium tanulói sajátították, illetve sajátítják el a reanimáció lépéseit.

A "Szombathely, a segítés városa" program keretében a körmendi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban tartottunk újraélesztés oktatást a múlt hét folyamán. Öt turnusban mintegy 140 diák, illetve pedagógus vett részt az oktatásban.

A Delphi Hungary Kft. csapata vett tegnap részt a szombathelyi gyáregységnél szervezett második újraélesztési képzésen. A tréning, mely a Delphi egészségvédelem és a munkahelyi biztonság érdekében tett törekvésének újabb példája, hozzájárul az újraélesztés gyakorlatának széles körű megismertetéséhez és olyan készségeket tanít, melyek segítenek az életfunkciók fenntartásában.

Vépen, a Vadvirág Művészeti Óvoda pedagógusainak, a gyerekek szüleinek tartottunk újraélesztés oktatást. A felnőttek két turnusban (20-20 fő) sajátították el az újraélesztés technikáját és annak fontosságát. A reanimációs program az óvoda egészségnapi rendezvényéhez kapcsolódott.

2014.11.13 12:00

„A korszerű reanimáció: a „Túlélési Lánc” bemutatása a helyszíni ellátástól a definitív gyógykezelésig” címmel konferenciát tartottunk a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Szombathelyi Képzési Központjában. Az előadással kísért bemutató a Markusovszky Egyetemi Oktatókórházzal és az Országos Mentőszolgálat Nyugat-dunántúli Regionális Mentőszervezetével együtt került megvalósításra.

A Megyei Önkormányzat egykori dolgozói is elsajátították az alapfokú újraélesztés lépéseit.

Az 1991-ben alapított Delphi Hungary Kft. dolgozói számára október 20-án tartottunk újraélesztés oktatást.

2014. október 13-án és 14-én az Epcos Kft. 326 dolgozója vett részt színvonalas és jó hangulatú újraélesztés oktatásban.

2014.08.14 09:00

A Vas Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület, valamint a Széchenyi Programiroda munkatársai jó hangulatú képzés során sajátították el az újraélesztés lépéseit.

A hátrányos helyzetű csoportok társadalmi esélyegyenlőségének elősegítésével, a munkaerő-piacon való foglalkoztatásuk támogatásával, nevelési és oktatási feladatok ellátásával, képzések szervezésével és ismeretterjesztéssel foglalkozó Változó Világért Alapítványnak köszönhetően 2014. augusztus 6-án újabb 24 fő sajátíthatta el az újraélesztés lépéseit.

A Szombathelyi Parkfenntartási és Temetkezési Kft. munkatársainak oktatásával folytatódott a reanimációs képzés Szombathelyen. A képzésben résztvevőket dr. Puskás Tivadar Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere köszöntötte.  

A városi televízió munkatársainak képzésével folytatódott a reanimációs program január 29-én, az eseménynek a TV stúdiója adott otthont. A vezetőség mellett a stáb minden tagja részt vett az újraélsztési tanfolyamon, meyet Dr. Puskás Tivadar Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere, és a mentőszolgálat munkatársa tartott.

2012.11.17 09:00

A Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nonprofit Kft. saját közvetlen munkatársai mellett a céggel kapcsolatban álló edzőket is bevonta a "Szombathely, a segítés városa" programba, így a Kft. dolgozói és a Sportiskola minden edzője megtanulhatta, illetve felfrissíthette az újraélesztéssel...

Az Egészséges Városok Magyarországi Szövetségének XXIV. szimpóziumán tartott előadást Dr. Puskás Tivadar polgármester a "Szombathely, a segítés városa" program indulásáról és az elmúlt egy év eredményeiről Zalaegerszegen, 2012. november 7-én. Az évente megrendezett tudományos értekezlet idei...

A szombathelyi sportegyesületek közül először csatlakozott a "Szombathely, a segítés városa" programhoz a Maraton Shotokan Karate Klub. 2012. október 19-én 20 sportoló sajátította el az újraélesztés alapjait az Országos Mentőszolgálat mentőtisztjeitől a Tora Dojo-ban. A résztvevőket Dr. Puskás...

Az EPCOS Kft. 2012 szeptember - októberében hat alkalommal - a "Szombathely, a segítés városa" program egyik támogatójaként - munkatársai számára elsősegélynyújtó oktatást szervezett. A képzés keretén belül a 218 résztvevő, reanimációs bábuk segítségével, Dr. Gaborják Mária üzemorvos szakmai...

2012.10.13 09:00

 A Magyar Oxyologiai Társaság, az Országos Ment?szolgálat és a Vas Megyei Mentésügyi Alapítvány szervezésében 18. alkalommal került megrendezésre Bükfürd?n, 2012. október 11-12-én az ?szi Szimpózium. A konferencia f? témája az oxyologiai-sürg?sségi ellátás magyarországi helyzete volt. A rendezvényen...

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata által fenntartott intézmények és önkormányzati tulajdonú cégek képviselői vettek részt 2012. október 5-én az AGORA- Művelődési és Sportházban reanimátor képzésen. A résztvevők az újraélesztés elméleti és gyakorlati tudnivalói mellett olyan módszertani felkészítést...

Programok

Sport: U 23-as Birkózó Európa-bajnokság

Helyszín: Sugár úti Sportcentrum Arena Savaria, Szombathely, Sugár út 18.
Időpont: 2017 Március 28. (Kedd) 10:00

EGY DARABOT A SZÍVEMBŐL (Zene/Koncert)

AGORA - Művelődési és Sportház, Szombathely, Március 15. tér 5.
2017 Április 26. (Szerda) 19:00

Még több Zene/Koncert ...
Fenyő Jubileum 2017 (Zene/Koncert)

AGORA - Művelődési és Sportház, Szombathely, Március 15. tér 5.
2017 Április 08. (Szombat) 19:00

Még több Zene/Koncert ...
Kincsem (mb) (12) (Mozi)

Cinema City, Savaria Plaza, Szombathely, Körmendi út 52-54.
2017 Március 28. (Kedd) 15:00

Még több Mozi ...
Premier előtt: Páncélba zárt szellem 3D (mb) (16) (Mozi)

AGORA - Savaria Filmszínház, Szombathely, Mártírok tere 1.
2017 Március 29. (Szerda) 20:00

Még több Mozi ...

További programajánlatokért látogasson el a szombathelypont.hu weboldalra, vagy töltse le mobil alkalmazásunkat!

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések
Adatok betöltése, kérem várjon...